Dagliga Oregelbundna uppdateringar om arkitektur och närliggande ämnen i Sverige och annorstädes. Bloggen drivs på ideell basis. Vill du hjälpa till? Läs mer. Arkitekter utan gränser, Sveriges nystartade gren av arkitekternas världssamvete.

Muungano, nätverk av ingenjörer, filosofer, ekonomer, designers och arkitekter som undersöker design som en social och estetisk verksamhet.

Byggbrigaden, alla-kan-bygga-rörelse för unga och gamla amatörer.
Christopher Alexander: Pattern Language, Oxford University Press, 1977

Henri Lefebvre: The Production of Space, Basil Blackwell 1974

Peter Lundevall: Stockholm - den planerade staden, Carlssons 2006

Ragnar Uppman: I arkitektens öga, Carlssons 2006

Ingrid Sommar: Funkis, Bokförlaget Forum 2006

Lars Mikael Raattamaa: Politiskt Våld, Modernista 2003

Architecture For Humanity: Design like you give a damn: Architectural Responses to Humanitarian Crises, Metropolis Books, 2006

Alex Steffen (red), Al Gore (förord), Bruce Sterling (introduktion) m fl: Worldchanging, Harry N. Abrams, Inc 2006

Claes Caldenby och Fredik Nilsson: Om arkitektur, Arkus 2005
18 april 2007

Uppsala konsert & kongress

Det blev ingen tävlingsvinst för Henning Larsen Tegnestue vid tävlingen om Smålands Musik och Teater i vintras, där det danska kontoret lämnade in det utan konkurrens formmässigt intressantaste förslaget.

I Uppsala pågår emellertid bygget av Konsert och kongresshus enligt ritning signerad Johnny Svendborg vid Henning Larsen Tegnestue. Byggnaden har flera direkta likheter med det tävlingsförslag som inte nådde hela vägen i Jönköping.

Det är en dramatisk, storslagen - och i högsta grad osvensk - 37 meter hög byggnad med ett kvadratiskt fotavtryck som nu växer fram vid Vaksala Torg. Fasaden består av öppna och slutna ytor med ett högt tvärställt snitt genom byggnadskroppen på de övre planen. En i högsta grad skulptural kropp, av arkitekterna beskrivna som en "metallbeklädd kristallisk monolit".Frågor kan resas om hur väl byggnaden faller in i den historiska staden i Uppsala, men snart får den sällskap av ett nytt storskaligt resecentrum vid granntomten och därmed är väl frågan om sammanhang mer hypotetisk.

Klart är att Uppsala får ett konsert & kongresshus som solitärt betraktat är ett unikt och spännande tillskott i svenskt husbyggande. Positivt, även, att staden lyckats skaka fram en såpass central byggtomt. Den totala investeringskostnaden för staden är beräknad till över en halv miljard kronor.

Byggnaden invigs i september 2007, om inte den avtalsstrejk som i skrivande stund drabbat bygget drar ut på tiden.

Byggbilder från PEAB:s byggsida:Andra bloggar om: , , , ,

Läs mer: SvD intervjuade Henning Larsen på byggplatsen i Augusti förra året.

17 april 2007

Oscar Niemeyer frenzy

Oscar Niemeyer - världens äldsta ännu verksamma arkitekt? - intervjuas av Jonathan Franklin i Svenska Dagbladet. I år fyller Niemeyer 100, nyligen gifte han sig med sin 60-årige sekreterare.

Om sina politiska rötter säger Niemeyer i intervjun:
"Jag hatar kapitalismen. Vi måste förändra kapitalismen, denna regim av våld, makt och krig, jag avskyr det. Jag kommer från en traditionell katolsk familj med påvens porträtt på väggen. Men när jag kom ut i världen och såg hur orättvis den var, blev jag en ung kommunist."
Om sin förkärlek för svepande former i sin modernism:
"Jag gillar inte räta linjer, de är hårda och omedgörliga. Jag attraheras av fritt flödande kurvor som jag hittar i bergen och i slingrande floder".
Låt oss till dessa ord njuta av ett kollage av bilder, skamlöst lyfta från Flickr (respektive fotograf anges i anslutning till respektive bild). Säga vad man vill om killen, han gör sig sanslöst bra på bild:


Metropolitan Cathedral, Brasilia. Fotograf: Haneorla


Museum of Contemptory Art, Río de Janeiro. Fotograf: Haneorla

Kommunistpartiets högkvarter i Paris. Fotograf: Abraahaam

Interiör, kommunistpartiets högkvarter i Paris. Fotograf: Jorge Sousa

Edifício Niemeyer. Fotograf: Arthuso

Auditório Ibirapuera. Fotograf: Andrea Fregnani

Oscar Niemeyer Museum, Curitiba. Fotograf: Ric e Ette

Etiketter: , ,

Scott Teplin

Scott Teplin är den sortens bildkonstnär som skapar en värld av associationer i varje enskild målning. Med penna, tusch, akvarell och en överdådig fantasi arbetar han i samma anda som Sven Nordqvist: bilden skall fyllas av intryck och ingenting är vad du först trodde att det var. Skalan rör sig från den lilla knappt synbara detaljen till den övergripande oväntade strukturen.Titta in på hemsidan. Lägg ett bud på drömkåken 28 rooms, labyrinten 30rooms, den här bjässen, eller, om plånboken bara tillåter mindre varianter av bostäder kanske ett puderrum.Remixade och återsammanfogade pussel av de välkända och oväntade objekt som utgör, eller kunde utgöra, ett hushåll. En delikat överdos av färg och kreativa utfall.

Man vill ju bara gå runt i bilderna.

Sån tur då att det idag finns fler världar där en arkitekt kan få sina verk uppförda än bara denna enda världsliga plats vi kallar verkligheten. Det innebär att även Scott Teplin kan "bli byggd". Ett gäng byggare har gjort precis det, i Second Life:


När vågar någon uppföra Creepy Peepers i verkligheten och slutligen ta död på den kvarvarande resten av privatsfären? En idé för ett annat Panopticon.

[via Virtual Suburbia] Tidigare om arkitektur i Second Life här.

Etiketter: , ,

16 april 2007

Spektakulärt vid sjöfronten i Hamburg

Tyskland är världens största exportnation och Hamburg vid floden Elbe är dess största exporthamn. Här pågår, som i så många andra hamnstäder, en intensiv omvandling av verksamheten vid sjöfronten som tog sin början med ett politiskt beslut 1997 och nu har kommit en bra bit på vägen. Hamnen får maka på sig från den absoluta stadskärnan och staden återtar successivt sin plats vid vattnet. I det som tidigare var ett skeppsvarvsområde utvecklas nu HafenCity, som är Europas för närvarande största stadsförnyelseprojekt. När projektet är färdigt kommer stadskärnan ha vuxit med 40 procent, med en tyngdvikt på ett tillskott av bostäder. Totalt handlar det om 155 hektar landyta, 60 hektar byggnadsyta och ett tillskott av 1,8 miljoner kvadratmeter golvyta.


Invånarna skall åter komma ner till Elbe i centrala Hamburg, få möjlighet att vandra längs nyanlagda strandpromenader i en ”framtidsinriktad och internationell miljö” I centrum av projektet står förstås också, som i alla andra nutida stadsförnyelseprojekt, några publikdragande kulturaktiviteter: ett konserthus ovanpå en shoppingalleria, ett sjöfartsmuseum och ett kombinerat akvarium och vetenskapscenter.

Arkitektoniskt kan det beskrivas som ett mischmasch, själva hävdar stadsutvecklarna att de enskilda projektens individuella kvalitéer garanterar att ”the finished combination should prove truly fascinating”. Ja, blir det inte vackert så lär det åtminstone bli fascinerande. Ett tag.


Det kombinerade Vetenskapscentret och akvariet, ovan, har ritats av ”the renowned Dutch architect Rem Koolhaas.”

På platsen finns redan vid byggstarten några kulturhistoriskt värdefulla byggnader, däribland de gigantiska lagerlokalerna Kaispeicher A och B, uppförda under olika hamnepoker.

Kaispecher B, 1879, omvandlas till sjöfartsmuseum.

Kaispecher A, med tillkommande konserthus ovanpå.

Den resliga och distinkt kubiska Kaispecher A ritades av Werner Kallmorgen och byggdes mellan 1963 och 1966. På toppen av byggnaden har stadsfullmäktige beslutat att placera Hamburgs nya konserthus. Det glasiga tillskottet har ritats av Herzog & de Meuron. Den vågformade takprofilen skall, hävdar informationsbroschyren, länka samman “the old harbour traditions to the new cultural identity of HafenCity.”

Annan ikonarkitektur som utvecklarna hoppas skall “dra många besökare till HafenCity" är den blivande kryssningsterminalen, där ett hundratal lyxkryssare skall lägga till varje år. I väntan på den blivande byggnaden, ännu inte ritad, så är den tillfälliga kryssningsterminalen på platsen en riktig arkitektonisk pärla:

“The architectural idea behind the 1,200 square metre arrivals hall fascinates through its novelty and simplicity. Two familiar seagoing elements – the container and the sail – have been ingeniously combined. The walls are made of stacked multicoloured seafreight containers and topped with a dynamically shaped sail-like roof”

Som alltid, när det handlar om stadsförnyelseprojekt, kan och bör man ställa sig frågor: Vem byggs den här nya staden för, vilka kommer kunna bo i de nya bostäderna, är det rimliga prioriteringar och överväganden som resulterar i alla dessa sjöstäder nerlusade med ikonspillning? Njut en stund av de vackra illustrationerna och fundera sedan över det. Botanisera i kartor kan man göra här.

Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter: , ,

Vägen fram går genom gränderna

Typisk gränd

Vancouver växer och börjar nu få slut på byggbar mark. Istället för att nagga det omgivande jorbrukslandskapet ytterligare i kanten föreslår företaget Smallworks att staden skall förtätas – i gränderna.

Smallworks är specialiserade på att rita och tillverka hus i ”mellanklassen”, lite större än det vi i Sverige är vana att benämna som friggebodar: Trädgårdshus, lusthus, gäststugor och konstnärsateljéer. Nu vill de två arkitekterna, Aaron Roesensweet och Jake Fry, pröva idén med att fylla ut Vancouvers gränder med infillbostäder.

“The idea is, that if we can make the city more dense but also more liveable, then it would be just that much better," säger Rosensweet till The Globe and Mail. Utgångspunkten är den globala nödvändigheten att bygga ekologiskt uthållig - resurssnålare - städer och få bukt med överkonsumtionen av yta, såväl som byggmaterial och energi. Jake Fry arbetade förra vintern på ett byggföretag i Vancouver som uppförde villor där golvytan låg mellan 700-1100 kvadratmeter. Det var där idén slog rot på allvar berättar han: ”You had these houses with Italian marble, built in swimming pools, exotic wood floors, and I could see that these homes were literally consuming the world, to accommodate two people."

Durbach Studio, av Smallworks. "Outdoor living space to compliment a Japanese garden."

Smallworks utvecklar nu en prototyp för ”grändhus” som kommer demonstreras på DV Interior Design and Urban Living Expo i Vancouver 4-6 maj. Dimensionerna på bredden är ungefär motsvarande ett enfordonsgarage, c:a 4-5 meter. Byggnaden kommer förutom bostad också innehålla ett garage och en grön uteplats.

Diskussionen om huruvida förtätade städer är en framkomlig väg för att reducera stadens energiförbrukning eller om det är en chimärlösning, och huruvida det skall ske genom storskaliga projekt eller successiv infill av det slag som Smallworks föreslår, den lär fortsätta.

Gailan Studio av Smallworks. "Green roofed accessory building used as storage/workshop space for multi-unit complex."

Tiden får utvisa om grändhusen kan vara en del av vägen framåt - eller en återvändsgränd. (duh. kunde inte låta bli)

Etiketter: ,

10 april 2007

När arkitekter friar[Via Apeiron]

04 april 2007

Drake


I desperat jakn på internationell uppmärksamhet slår privata investerare i Xinzheng City i Kina ett nytt rekord: för närvarande pågår bygget av en 21 kilometer lång betongdrake, med ett 30 meter högt huvud, längs en bersgrygg i Henan Provincen, rapporterar Shanghai Daily som också återger vad Li Xiong, vice styrelseordförande i byggherren Zu Long Co har att säga om drakens dimensioner. Allting är noga uttänkt:
"the 21-kilometer length represents the wish that China will experience rapid development in the 21st century."
...förklarar Li Xiong och spinner sedan fullkomligt loss i vidare symboliska motiveringar kring drakens form:
"Li said 5.6 million pieces of white marble and gilded bronze will be used to form the dragon's scales, symbolizing the country's 56 ethnic groups."
Drakbyggandet initerades redan 2002 men har sedan legat på is ett tag av "finansiella skäl". Nu är emellertid huvudet och en del av kroppen färdiggjuten rapporterar Shanghai Daily som också vidarebefordrar informtion från Li Xiong om företagets planer på att bygga en järnväg, en spaanläggning och andra lyxfaciliteter inne i draken. Vidare, skriver Shanghaiist, skall annonsutrymme på drakkroppens insida erbjudas turister och företag:
"advertising space on the giant serpent will also be sold and tourists can pay to have their names and other messages inscribed on the walls of galleries located inside"
Enligt Svenska Dagbladet är draken, som råkar vara placerad mitt inne i en nationalpark, inte särskilt bra för miljön, och enligt Shanghaiist har projektet nu av samma skäl blivit stoppat. Attans.


Andra som varit inne på samma tema: Storälgen på berget Vithatten, världens största Pinocchio. I brons. I Borås. En jättelik koala och andra stora djur i Australien:Etiketter:

02 april 2007

Fasadliv


Det råder mycket hype kring fasader med dynamiskt innehåll som förmår koppla samman den jämförelselvis tröga och statiska arkitekturen med digitala mediers snabbrörlighet. Fasader som är föränderliga över dygnet, som är interaktiva speglingar av hur byggnaden används, som skiftar färg efter besökarnas klickande på en webbsida etc... i skärningspunkten mellan teknologi, konst och arkitektur utvecklas mycket spännande som ger antydningar om vad som skall komma efter fasaden.

Att fasaden som sådan med tiden kommer försvinna, eller om inte annat blir mer svårdefinierad, det är realities:united installationer exempel på. Mest känd är flerfaldigt prisbelönade installationen BIX på Peter Cooks Kunsthaus Graz. Installation är egentligen fel begrepp eftersom det rör sig om en integrerad del av byggnaden, inte någonting som är påhängt utanpå eller i efterhand. Ljuspixlarna definierar hela byggnadens sjöfrontsfasad.
Realities:united arbetar runt om i hela världen, men framförallt i Europa, med projekt som successivt finkalibrerar och vidareutvecklar mediefasaden som fenomen. Under arton månader är den elva våningar höga glasfasaden på kontorsbyggnaden på Potsdamer Platz 10 i Berlin förvandlad till en av världens största medeifasader: SPOTS.

Påväg mot ett genombrott, från kostsamma installationer till permanenta inslag i stadsbilden, rör trenden med mediefasader upp frågeställningar längs vägen. När nyhetens behag har lagt sig är frågan om vad man egentligen skall, kan, bör, visa på mediefasader. Med möjligheten att göra fasaden interaktiv och föränderlig följer också ett ansvar för det innehåll som skickas ut, den förvandling av stadsbilden som därigenom påtvingas allmänheten. Och bygglovhanteringen står inför en ny komplexitet: skall innehållet på en mediefasad omfattas av yttrandefriheten eller skall bygglovskontoren bli censurmyndighet? Var går gränsen mellan installation och arkitektur?

Och, som Sascha på We make Money Not Art påpekar, mediefasader faller i allmänhet inte direkt väl in i den aktuella diskussionen om energianvändning och uthållighet. Frågan är vilken trend som överlever vilken, eller annars: om en anpassning kan ske.

Via We make Money Not Art

Etiketter: , ,

01 april 2007

Kort om Botton


Alain de Botton talade på Kulturhuset i Stockholm med anledning av utgivningen av Lyckans arkitektur (som bland annat resulterat i en serie TV-program) på svenska. Erik Stattin refererar och kommenterar.

Lyckans Arkitektur recenserad i SvD.

Etiketter: