Dagliga Oregelbundna uppdateringar om arkitektur och närliggande ämnen i Sverige och annorstädes. Bloggen drivs på ideell basis. Vill du hjälpa till? Läs mer. Arkitekter utan gränser, Sveriges nystartade gren av arkitekternas världssamvete.

Muungano, nätverk av ingenjörer, filosofer, ekonomer, designers och arkitekter som undersöker design som en social och estetisk verksamhet.

Byggbrigaden, alla-kan-bygga-rörelse för unga och gamla amatörer.
Christopher Alexander: Pattern Language, Oxford University Press, 1977

Henri Lefebvre: The Production of Space, Basil Blackwell 1974

Peter Lundevall: Stockholm - den planerade staden, Carlssons 2006

Ragnar Uppman: I arkitektens öga, Carlssons 2006

Ingrid Sommar: Funkis, Bokförlaget Forum 2006

Lars Mikael Raattamaa: Politiskt Våld, Modernista 2003

Architecture For Humanity: Design like you give a damn: Architectural Responses to Humanitarian Crises, Metropolis Books, 2006

Alex Steffen (red), Al Gore (förord), Bruce Sterling (introduktion) m fl: Worldchanging, Harry N. Abrams, Inc 2006

Claes Caldenby och Fredik Nilsson: Om arkitektur, Arkus 2005
18 april 2007

Uppsala konsert & kongress

Det blev ingen tävlingsvinst för Henning Larsen Tegnestue vid tävlingen om Smålands Musik och Teater i vintras, där det danska kontoret lämnade in det utan konkurrens formmässigt intressantaste förslaget.

I Uppsala pågår emellertid bygget av Konsert och kongresshus enligt ritning signerad Johnny Svendborg vid Henning Larsen Tegnestue. Byggnaden har flera direkta likheter med det tävlingsförslag som inte nådde hela vägen i Jönköping.

Det är en dramatisk, storslagen - och i högsta grad osvensk - 37 meter hög byggnad med ett kvadratiskt fotavtryck som nu växer fram vid Vaksala Torg. Fasaden består av öppna och slutna ytor med ett högt tvärställt snitt genom byggnadskroppen på de övre planen. En i högsta grad skulptural kropp, av arkitekterna beskrivna som en "metallbeklädd kristallisk monolit".Frågor kan resas om hur väl byggnaden faller in i den historiska staden i Uppsala, men snart får den sällskap av ett nytt storskaligt resecentrum vid granntomten och därmed är väl frågan om sammanhang mer hypotetisk.

Klart är att Uppsala får ett konsert & kongresshus som solitärt betraktat är ett unikt och spännande tillskott i svenskt husbyggande. Positivt, även, att staden lyckats skaka fram en såpass central byggtomt. Den totala investeringskostnaden för staden är beräknad till över en halv miljard kronor.

Byggnaden invigs i september 2007, om inte den avtalsstrejk som i skrivande stund drabbat bygget drar ut på tiden.

Byggbilder från PEAB:s byggsida:Andra bloggar om: , , , ,

Läs mer: SvD intervjuade Henning Larsen på byggplatsen i Augusti förra året.

2 kommentarer:

At 25 april, 2007 18:12, Anonymous Anonym säger:

hejhå!

länka gärna till vår blogg http://betongelit.wordpress.com

hur gick det med bastun? jag åkte till spanien i lördags, så jag hade ingen möjlighet att deltaga. vore kul att se den färdig, om den blev det.

 
At 07 maj, 2007 10:18, Anonymous Anonym säger:

Hej, nu har det länkats!

Bastun är klar, ligger uppe till försäljning på blocket och bilder finns på hemsidan under "våra hus"

/Erik

 

Skicka en kommentar

Hem