Dagliga Oregelbundna uppdateringar om arkitektur och närliggande ämnen i Sverige och annorstädes. Bloggen drivs på ideell basis. Vill du hjälpa till? Läs mer. Arkitekter utan gränser, Sveriges nystartade gren av arkitekternas världssamvete.

Muungano, nätverk av ingenjörer, filosofer, ekonomer, designers och arkitekter som undersöker design som en social och estetisk verksamhet.

Byggbrigaden, alla-kan-bygga-rörelse för unga och gamla amatörer.
Christopher Alexander: Pattern Language, Oxford University Press, 1977

Henri Lefebvre: The Production of Space, Basil Blackwell 1974

Peter Lundevall: Stockholm - den planerade staden, Carlssons 2006

Ragnar Uppman: I arkitektens öga, Carlssons 2006

Ingrid Sommar: Funkis, Bokförlaget Forum 2006

Lars Mikael Raattamaa: Politiskt Våld, Modernista 2003

Architecture For Humanity: Design like you give a damn: Architectural Responses to Humanitarian Crises, Metropolis Books, 2006

Alex Steffen (red), Al Gore (förord), Bruce Sterling (introduktion) m fl: Worldchanging, Harry N. Abrams, Inc 2006

Claes Caldenby och Fredik Nilsson: Om arkitektur, Arkus 2005
24 november 2006

Wingårdh vann årets Salin


Årets Kasper Salinpris går till Gert Wingårdh, Jonas Edblad, Karin Wingårdh och John Eklind på Wingårdh Arkitektkontor för Aranäsgymnasiet i Kungsbacka.

Gert Wingårdh, Sveriges ohotade stjärna på "scenen", är den ende som fått Salinpriset fyra gånger. Tidigare har han bland annat belönats för Öijareds Golfklubbs klubbhus (1988), Astras forskningsanläggning i Mölndal (1993) och Chalmers kårhus (2001).

Sveriges Arkitekter har delat ut priset sedan 1962, det tilldelas ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk klass.

Övriga nominerade byggnader i år var Bonnier Konsthall, ritad av Johan Celsing, Stadsbiblioteket i Halmstad av Schmidt Hammer Lassen och ett bostadshus på Vävskedsgatan i Göteborg av White.

När DN frågar varför han får så många priser svarar Gert Wingårdh ödmjukt:
- Jag har ingen förklaring. Det handlar om att låta arbetet vara lustfyllt och spännande och uppfyllande och det är ett intimt lagarbete på kontoret. Men det präglar många av våra kollegor också.



Andra bloggar om: , ,

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Hem