Dagliga Oregelbundna uppdateringar om arkitektur och närliggande ämnen i Sverige och annorstädes. Bloggen drivs på ideell basis. Vill du hjälpa till? Läs mer. Arkitekter utan gränser, Sveriges nystartade gren av arkitekternas världssamvete.

Muungano, nätverk av ingenjörer, filosofer, ekonomer, designers och arkitekter som undersöker design som en social och estetisk verksamhet.

Byggbrigaden, alla-kan-bygga-rörelse för unga och gamla amatörer.
Christopher Alexander: Pattern Language, Oxford University Press, 1977

Henri Lefebvre: The Production of Space, Basil Blackwell 1974

Peter Lundevall: Stockholm - den planerade staden, Carlssons 2006

Ragnar Uppman: I arkitektens öga, Carlssons 2006

Ingrid Sommar: Funkis, Bokförlaget Forum 2006

Lars Mikael Raattamaa: Politiskt Våld, Modernista 2003

Architecture For Humanity: Design like you give a damn: Architectural Responses to Humanitarian Crises, Metropolis Books, 2006

Alex Steffen (red), Al Gore (förord), Bruce Sterling (introduktion) m fl: Worldchanging, Harry N. Abrams, Inc 2006

Claes Caldenby och Fredik Nilsson: Om arkitektur, Arkus 2005
19 januari 2007

Pöbelvälde eller demokrati?

Den nederländska orten Groningen ordnar en publik omröstning om sju arkitektförslag till byggnad för Groninger Forum. Idel toppkontor representerade: Zaha Hadid, UNStudio, Erick van Egeraat Associated Architects, NL Architects/Bureau Bouwkunde, Neutelings-Riedijk Architecten, Wiel Arets Architects och FOA.

Zaha Hadids förslag

Är det en del i en större rörelse mot att ersätta kvalificerat juryarbete med omröstningar i allmänheten eller är det ett udda undantag? Och om det är åt det här hållet internationella arkitekttävlingar skulle röra sig, vad innebär det för arkitekturen? Ett ytterligare förytligande? Eller en förbättrad kommunikation?

Neutelings-Riedijk Architecten

Fast varför skulle inte demokrati tillämpas här när det kan tillämpas på något så komplicerat som styret av hela samhället?

Via anArchitecture

Etiketter: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Hem