Dagliga Oregelbundna uppdateringar om arkitektur och närliggande ämnen i Sverige och annorstädes. Bloggen drivs på ideell basis. Vill du hjälpa till? Läs mer. Arkitekter utan gränser, Sveriges nystartade gren av arkitekternas världssamvete.

Muungano, nätverk av ingenjörer, filosofer, ekonomer, designers och arkitekter som undersöker design som en social och estetisk verksamhet.

Byggbrigaden, alla-kan-bygga-rörelse för unga och gamla amatörer.
Christopher Alexander: Pattern Language, Oxford University Press, 1977

Henri Lefebvre: The Production of Space, Basil Blackwell 1974

Peter Lundevall: Stockholm - den planerade staden, Carlssons 2006

Ragnar Uppman: I arkitektens öga, Carlssons 2006

Ingrid Sommar: Funkis, Bokförlaget Forum 2006

Lars Mikael Raattamaa: Politiskt Våld, Modernista 2003

Architecture For Humanity: Design like you give a damn: Architectural Responses to Humanitarian Crises, Metropolis Books, 2006

Alex Steffen (red), Al Gore (förord), Bruce Sterling (introduktion) m fl: Worldchanging, Harry N. Abrams, Inc 2006

Claes Caldenby och Fredik Nilsson: Om arkitektur, Arkus 2005
01 juni 2007

Second House of Sweden


Man kan tycka att det hela är löjligt och att Second Life just nu bara är sönderhypat, men jag har ändå tilltalats av idén att inrätta en svensk ambassad i Second Life ända sedan den först utannonserades i januari. Det är så galet mycket dagens Sverige: ett beslut fattat med ett ängsligt vått finger i luften som känner efter vart trendvinden blåser. Ah, Second Life är det nya Internet? Där måste vi vara, vi måste vara där först av alla! Nu hann de j-la Maldiverna en vecka före med att öppna sin ambassad, vilket PR-Olle Wästberg kommenterade såhär:
"I saw they had opened theirs on poles in the water so I hope they're not hit by global warming."
Jag är inte så skeptisk som jag kanske låter. Det är rätt att experimentera. Ska nationalstaten vara relevant måste den fortsätta att finnas på de arenor där vi vistas, och många utlandssvenskar återfinns idag i Second Life. Vilka konsulära bekymmer de kan ha där vet jag inte, men ambassadens roll numera är mer som marknadsförare än som konsulat.

Bild från invigningen

Dessutom är det oerhört underhållande: det är inte varje dag man får se utrikesministern oväntat sticka iväg och fastna i ett träd när han skall inviga en ny statsinrättning.


Film från invigningen

Bara någon dag efter invigningen har de första demonstranterna anlänt, rapporterar Second Sweden:
Ryktet sade att ett gäng norrmän inledde med att kasta dildos på byggnaden varvid de snabbt blev avlägsnade av närvarande säkerhetsstyrkor.
De hade förmodligen retat sig på Bildts uttalande under invigningen:
“I expect to be invited to the opening of the Norwegian embassy in a couple of decades.”

Strax därefter tågade ett par danskar in och ställde sig utanför huvudentrén med ett par plakat. Deras åsikt var att statliga organ inte ska blanda sig i vad som händer i SL.
Ah, det här kan bli hur kul som helst!

Synd bara att man valde att göra en ren kopia av Gert Wingårdhs och Tomas Hansens småtråkiga Washingtonambassad. Att rakt av kopiera en fysisk byggnad är inte så spännande. I SL sätter vare sig fysikens eller ekonomins lagar några begränsningar för byggnaders form, varför inte utnyttja det istället och göra något helt annorlunda?

Jag är säker på att Wingårdh hade tagit ut svängarna mer om han fått rita den virtuella ambassaden.

Ta en tur runt huset med den här filmen:


Läs mer på Second Sweden och Building the Second House of Sweden

Etiketter: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Hem