Dagliga Oregelbundna uppdateringar om arkitektur och närliggande ämnen i Sverige och annorstädes. Bloggen drivs på ideell basis. Vill du hjälpa till? Läs mer. Arkitekter utan gränser, Sveriges nystartade gren av arkitekternas världssamvete.

Muungano, nätverk av ingenjörer, filosofer, ekonomer, designers och arkitekter som undersöker design som en social och estetisk verksamhet.

Byggbrigaden, alla-kan-bygga-rörelse för unga och gamla amatörer.
Christopher Alexander: Pattern Language, Oxford University Press, 1977

Henri Lefebvre: The Production of Space, Basil Blackwell 1974

Peter Lundevall: Stockholm - den planerade staden, Carlssons 2006

Ragnar Uppman: I arkitektens öga, Carlssons 2006

Ingrid Sommar: Funkis, Bokförlaget Forum 2006

Lars Mikael Raattamaa: Politiskt Våld, Modernista 2003

Architecture For Humanity: Design like you give a damn: Architectural Responses to Humanitarian Crises, Metropolis Books, 2006

Alex Steffen (red), Al Gore (förord), Bruce Sterling (introduktion) m fl: Worldchanging, Harry N. Abrams, Inc 2006

Claes Caldenby och Fredik Nilsson: Om arkitektur, Arkus 2005
07 maj 2007

Konkret poesi


Frederik Molenschot och Susanne Happle, två designers baserade i Holland, har utvecklat ett system med betongplattor med en behandlad yta där ett mönster framträder endast då plattan blir våt. När ytan torkar tonar mönstret bort igen. Ett regn kan framkalla ett tillfälligt spår i marken, i det här illustrerade fallet i form av ett blommönster, men möjligheterna att fälla in text, bilder eller andra osynliga ledtrådar som blir synliga endast vid väta, är närmast oändliga.


Interaktiv arkitektur när den är som bäst, och enklast. Produkten är passande döpt till "solid poetry".

Det finns dessvärre inte så vidare mycket mer information om produkten, teknisk lösning eller erfarenheter av funktionen, om den någonsin tillverkats, via hemsidan, men kolla in ändå. [Via Transmaterial]
Etiketter: ,

1 kommentarer:

At 15 maj, 2007 12:04, Anonymous Anonym säger:

Det där är jäkligt coolt! Jag skulle gissa att det görs med ngn ytretarder (som förhindrar att betongen härdar när man gjuter). Formen smetas i m. retarder och sedan läggs en film (med mönstret utskuret, som en spraymall) mellan betong och form. När man river formen spolar man försiktigt av den yttersta millimetern betong. Som du vet har våt och torr btg olika färg, så genom att manipulera ytskiktet så att det inte blir lika mörkt (som den yttre betongen) när det är vått kan man nog få fram detta.

 

Skicka en kommentar

Hem