Dagliga Oregelbundna uppdateringar om arkitektur och närliggande ämnen i Sverige och annorstädes. Bloggen drivs på ideell basis. Vill du hjälpa till? Läs mer. Arkitekter utan gränser, Sveriges nystartade gren av arkitekternas världssamvete.

Muungano, nätverk av ingenjörer, filosofer, ekonomer, designers och arkitekter som undersöker design som en social och estetisk verksamhet.

Byggbrigaden, alla-kan-bygga-rörelse för unga och gamla amatörer.
Christopher Alexander: Pattern Language, Oxford University Press, 1977

Henri Lefebvre: The Production of Space, Basil Blackwell 1974

Peter Lundevall: Stockholm - den planerade staden, Carlssons 2006

Ragnar Uppman: I arkitektens öga, Carlssons 2006

Ingrid Sommar: Funkis, Bokförlaget Forum 2006

Lars Mikael Raattamaa: Politiskt Våld, Modernista 2003

Architecture For Humanity: Design like you give a damn: Architectural Responses to Humanitarian Crises, Metropolis Books, 2006

Alex Steffen (red), Al Gore (förord), Bruce Sterling (introduktion) m fl: Worldchanging, Harry N. Abrams, Inc 2006

Claes Caldenby och Fredik Nilsson: Om arkitektur, Arkus 2005
22 januari 2007

Bloch Building

Steven Holls tillägg till Nelson-Atkins Museum of Art - en klassicistisk 30-talsbyggnad - i Kansas City, Missouri är en byggnad full av självförtroende. Redan flitigt fotograferad och omskriven trots att den inte skall öppna förrän till sommaren.


Bloch Building heter projektet, och det är inte särskilt svårt att förstå varför. Här är det rektangulära grundformer, fem glaspaviljonger av frostat glas som möter muséets ondulerande skulpturpark. Större delen av byggnaderna ligger under mark

Holl har ritat en byggnad som stöder utställningarna, generella ljusa och rektangulära rum bildar en neutral men inte ointressant fond för konsten. Nattetid lyser de rektangulära lådorna nedsänkta i landskapet som lanternor, dagtid filtreras dagsljuset in i gallerierna och etablerar ett lager av milt indirekt bakgrundsljus.

Ett lungt och harmoniskt projekt som givit vissa kritiker associationer till billiga industrihangarer. Därmed är det också - i Hans Ibelings mening - supermodernistiskt. Framtiden har landat och den ser ut som 50-talet.

Läs: Steven Holl beskrivs som "Americas best architect" i Telegraph.

Se: bilder tagna från Flickr. Se också Archidose(där postens två första bilder är tagna från).

Andra bloggar om: ,

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Hem