Dagliga Oregelbundna uppdateringar om arkitektur och närliggande ämnen i Sverige och annorstädes. Bloggen drivs på ideell basis. Vill du hjälpa till? Läs mer. Arkitekter utan gränser, Sveriges nystartade gren av arkitekternas världssamvete.

Muungano, nätverk av ingenjörer, filosofer, ekonomer, designers och arkitekter som undersöker design som en social och estetisk verksamhet.

Byggbrigaden, alla-kan-bygga-rörelse för unga och gamla amatörer.
Christopher Alexander: Pattern Language, Oxford University Press, 1977

Henri Lefebvre: The Production of Space, Basil Blackwell 1974

Peter Lundevall: Stockholm - den planerade staden, Carlssons 2006

Ragnar Uppman: I arkitektens öga, Carlssons 2006

Ingrid Sommar: Funkis, Bokförlaget Forum 2006

Lars Mikael Raattamaa: Politiskt Våld, Modernista 2003

Architecture For Humanity: Design like you give a damn: Architectural Responses to Humanitarian Crises, Metropolis Books, 2006

Alex Steffen (red), Al Gore (förord), Bruce Sterling (introduktion) m fl: Worldchanging, Harry N. Abrams, Inc 2006

Claes Caldenby och Fredik Nilsson: Om arkitektur, Arkus 2005
11 juli 2007

Slussenförslag på samråd

Slaget om moder sveas anrika getingmidja, tillika Mälarens underdimensionerade urinblåsa, Slussen, rullar vidare. På torsdag, skriver DN, inleds slutstriden. Fan tro't. Efter många turer är det i alla fall fyra förslag som nu ställs ut för samråd på Tekniska Nämndhuset i Stockholm, där de kommer finnas fram till sista oktober.

Det är dels Nyréns "Nya Slussen", det förslag som vann den inbjudna tävlingen 2004, som vill riva den befintliga fyrklövern:
Dels ett rekonstruktionsförslag "Nybyggt bevarande", från White & WSP:

Valet står mellan de två huvudalternativen, bevarande eller nybygge. Därtill har Nyréns tagit fram ett tilläggsförslag som illustrerar ett nytt parkrum i trakterna runt Slussen, där en del högre bebyggelse istället ersatts med parkyta. En intressant idé till ett nytt grönt offentligt rum på en plats annars präglad av sin trafikapparat, men med tanke på att omarbetningen av Slussen under alla omständigheter kommer gå lös på 3-4 miljarder är frågan om det är ett för staden tillräckligt ekonomiskt intressant alternativ:



Förutom dessa tre förslag finns även dansk/svenska BIG/NOD:s gemensamma förslag:



Wilhelmsons outsider-förslag finns inte med den här gången heller, trots att det hade kunnat vidga diskussionen mot alternativa lösningar i en annan riktning.

Hur det en gång var. Fantastiskt. Optimistiskt.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: , , ,

3 kommentarer:

At 12 juli, 2007 20:30, Anonymous Anonym säger:

Oi, achei teu blog pelo google tá bem interessante gostei desse post. Quando der dá uma passada pelo meu blog, é sobre camisetas personalizadas, mostra passo a passo como criar uma camiseta personalizada bem maneira. Se você quiser linkar meu blog no seu eu ficaria agradecido, até mais e sucesso. (If you speak English can see the version in English of the Camiseta Personalizada. If he will be possible add my blog in your blogroll I thankful, bye friend).

 
At 31 juli, 2007 17:59, Anonymous Anonym säger:

Hej!
Slussen är en trafikplats och en sluss för båtar. Är själv inbiten kajakpaddlare och önskar att det vore lättare att ta sig ut och in utan behöva trängas med motorbåtar som innebär risker för en kajakpaddlare. Att kunna bära förbi utan att slussa skulle vara en bra idè. vi är ett flertal kajakklubbar och kajakfirmor som ligger i mälaren som behöver ett enkelt sätt att ta sig ut. En tur runt Djurgården skulle vara trevligt utan risken att hamna i vattnet av alla svallvågor båtarna ger. Att behöva betala 140kr för att passera för en kort tur är inte heller lockande. Nya slussen borde ha en ramp för kajakpaddllare som vill bära över.

mvh Bengt Larsson Ordf Örnsbergs kanotsällskap. (www.oks.nu)

 
At 04 december, 2009 00:43, Anonymous Anonym säger:

lart mycket

 

Skicka en kommentar

Hem